Onderhoud aan uw rieten dak

Het onderhouden van uw rieten dak vergroot de levensduur maar ook het aangezicht ervan.
Onderhoud bestaat uit een aantal verschillende factoren en kunnen afzonderlijk of tegelijk worden uitgevoerd.
Als eerste is er soms een reparatie nodig. Klein, als vogeltjes wat schade hebben veroorzaakt, iets groter als bv een marter zich een weg naar binnen heeft gebaand of aanzienlijk als een storm de zwakke plek in uw dak heeft gevonden en genadeloos heeft toegeslagen.
Al deze schade is reden genoeg om te laten repareren, dit om grotere schade te beperken. Langdurige blootstelling aan binnenkomend water zal de onderliggende constructie geen goed doen.

Ten tweede is het weghalen van alg een belangrijk aspect. Alg lijkt in eerste instantie een onschuldige substantie, maar dat is deze beslist niet. Door de slijmerige structuur sluit deze zichzelf om het riet heen als een plastic laag waardoor vocht niet meer kan ontsnappen uit het dak. Hierdoor ontstaat van binnen-uit een broei effect waardoor het riet 'verbroeit'. Het verliest haar veerkracht en verandert van een actieve water regulerende laag in een passieve laag pulp en voedingsmedium voor vele organismen.
Door het niet tijdig laten weghalen van deze alg-laag kan uw prachtige rieten dak in zeer korte tijd degenereren tot een composthoop.