Japanse rietdekkers, van de regen in de drup

Wat een regen was er weer gevallen. We hebben al met al 60 uur kunnen werken in 3 weken tijd, zo schoot het werk niet echt op en bleef het dak langer open. Maar goed, het dak in Langelo is nu dan toch eindelijk gereed en netjes afgeleverd naar tevredenheid van de klant.IMG_0200
Wel jammer van die regen… onze Japanse collega rietdekkers waren op bezoek bij rietdekker Arne Hofkamp die ze ontmoette tijdens een trip door Japan, 4 jaar geleden.
We hadden reeds met z’n vieren het oude dak weten weg te slopen en een steiger onderaan het dak kunnen zetten. De eerste laag hebben we er ook nog ingezet onder nauwlettend toezicht van de twee Japanners. Maar voordat we aan de tweede laag konden beginnen brak de ellende los. Snel de dekkleden laten zakken want we willen toch zeker geen lekkage binnenshuis.IMG_0201 Jammer voor hen, ze hadden zo graag gezien hoe wij hier in Nederland een dak met riet bedekken. Zij beweerden namelijk dat in Japan een gelijkend dak die voor ons met 2 man 3 weken in beslag neemt voor hen een project van 3 maanden is met 4- 5 arbeiders. Ook jammer voor ons dat de dag vroegtijdig eindigde want ik was ondertussen ook nieuwsgierig geworden en had hen graag aan het werk gezien om erachter te komen waarom het daar in Japan zo lang duurt 🙂 Aan de regen zal het wel niet liggen denk ik en hoewel een rieten dak in Japan tweemaal zo dik is als in Nederland zal dat toch ook niet zoveel meer tijd kosten. Nouja, zolang we niet naar Japan gaan om te kijken en te helpen zullen we het wellicht nooit echt weten.IMG_0207

Mitch de Heus

Dit bericht is geplaatst in rietdekkers verhalen. Bookmark de permalink.

4 reacties op Japanse rietdekkers, van de regen in de drup

 1. Royi Eltink schreef:

  En weten jullie al waarom ze er zo lang over doen?

  Mag ik een gokje wagen? De laag riet daar is niet alleen een stuk dikker, maar bestaat uit meerdere lagen (riet, een soort stro en gras) die ze in dunne bundels stevig naast elkaar weven. (hier is aardig te zien hoe ze dat doen

  )
  Dat pak moet goed dik en stevig zijn, want in de winter ligt er vier meter sneeuw op. Tellen we daar nog bij op dat er eerst een steigerconstructie om het hele gebouw heen moet worden gezet, die afgedekt wordt met plastic (niet even een zeiltje eroverheen trekken als het gaat regenen), dan kom ik al uit op een maandje werk met 4 man.

  Nu zijn er niet zoveel rietgedekte gebouwen meer in Japan. Vorige maand ben ik in de dorpjes (boerengehuchten) Shirakawa-gō en Gokayama geweest, en ik denk dat ik dan 80% van de rieten daken in het land heb gezien. Verzekeringstechnisch is een rieten dak niet alleen lastig, maar volgens de strenge Japanse bouwnormen moet dan ook iedere 30 jaar je huis compleet worden gesloopt, en op dezelfde oude wijze weer worden opgebouwd (iets met aardbevingen, laat ze het in Groningen maar niet horen). Dus als je in Japan een oude rietgedekte boerderij koopt, en die nog is niet aangemerkt als monument, doe je er goed aan de hele handel maar te slopen en er een gloedjenieuw modern gebouw met van die glimmende dakpannen neer te zetten.

  Wat ik me wel voor kan stellen waar ze daar lang over doen, zijn de zogenaamde ‘hiwada buki’ daken. Dat is geen riet, maar van een afstandje lijkt het voor een leek op riet. Dat wordt opgebouwd uit latjes schors van een paar centimeter breed, een halve meter lang, en net zo dun als een bankpasje. Die latjes worden een voor een in het dak gespijkerd met kleine bamboe-spijkertjes, totdat je een laag hebt van enkele tientallen centimeters dik. Daar ben je wel enkele maanden mee zoet. Ook daar geldt de 30-jaar regel, dus alleen tempels, paleizen, kloosters en andere gebouwen met eigenaren met diepe zakken zul je nog zo’n dak vinden. Hoewel Boedhistische tempels en kloosters ook steeds vaker kiezen voor iets onderhoudsvriendelijker pannen gemaakt van koper (ach, het geld moet toch op, en Japanners zijn gulle parochianen).

 2. Pim schreef:

  Dankjewel voor dze blogbijdrage over japanse rietdekkers tijdens de regenval. Bijzonder dat zij zeggen zoveel langzamer te werken. Over het algemeen kun je zeggen dat in Japan men heel goed is in handwerk. Wellicht zijn ze heel secuur.

 3. Henny Savenije schreef:

  Jappanners staan bekend om hun “grundlichheit” Ik woon en werk al weer 24 jaar in Zuid-Korea waar ze ook rieten daken hebben op traditionele oude huizen maar die worden zeker niet met diezelfde precisie gelegd. Ook heb ik 6 maanden in Japan mogen verblijven. Als er interesse voor is, ik heb op google drive nog een video staan van een documentaire waarin ik (zeer kort en ergens in het midden van de documentaire en in het Koreaans) met een rietdekker op het dak heb kunnen praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *