Wat kost een nieuw rieten dak

Richtprijs nieuw rieten dak: 75 euro p/m2

We weten allemaal dat een rieten dak mooi is, warmte uitstraalt en sfeer geeft aan uw huis. Maar een belangrijk punt blijft altijd: wat kost nu eigenlijk een nieuw rieten dak.

De prijs van een nieuw te vervaardigen rieten kap hangt uiteraard af van een aantal factoren. De basis hiervoor zij in eerste instantie de kosten van riet en het arbeidsloon waarmee de rietdekker in zijn onderhoud voorziet.

De ene partij riet is duurder dan de ander en de ene rietdekker heeft meer geld nodig voor onderhoud dan de andere. Uiteindelijk maakt de rietdekker een keuze welk riet hij wil verwerken en ook op welk uurtarief hij de zaken berekent.

Een dak dat niet veel tijd in beslag neemt doordat er geen extra aandacht hoeft worden geschonken aan bijvoorbeeld een hoge steiger, dakramen of dakdoorvoeren komt in de berekening dus goedkoper uit. Word daarbij ook gekozen voor een goedkopere partij riet dan word de totaalprijs uiteindelijk laag.

Goedkoop riet staat niet gelijk aan slechte kwaliteit en ook een lager uurtarief staat niet gelijk aan inferieur vakmanschap van de rietdekker.

Bij DE HEUS weten ze hoeveel werkbare uren (denk aan regen, vorst en ander weersomstandigheden) er gemiddeld in een jaar zitten, hoeveel kosten het met zich meebrengt om efficient in bedrijf te zijn en hoeveel er prive nodig is, en hebben daardoor het lage uurtarief van 35 euro kunnen vaststellen. De prijs van een rieten dak hangt dus enkel nog af van de tijd dat het dekken kost en welk riet er ingekocht word.

Een versimpeld rekenvoorbeeld van een goedkoop rieten dak:

Een dak is 100 vierkante meter, begint laag bij de grond, is recht omhoog en heeft geen dakramen of iets dergelijks. De panlatten hebben een afstand hoh van 30 cm+ of is beplaat waardoor een flinke snelheid van dekken kan worden behaald. Het riet dat word ingekocht is een kwaliteitsriet dat goedkoop word aangeboden en efficient om te dekken op een recht stuk. Het dak kan in 100 uur worden gedekt en afgewerkt en er gaan 1000 bossen riet in van 2,80 per stuk.

100 x 35 = 3500 en 1000 x 2,80 = 2800

3500 + 2800 = 6300

6300 : 100 = 63 euro per vierkante meter

Op deze manier is het mogelijk een kwalitatief goed dak goedkoop aan te bieden. In realiteit komt dit toch minder vaak voor. Er is altijd wel een hoekje en een dingetje die vertraging geeft en niet elk jaar is exact hetzelfde materiaal voor handen, riet is immers een jaarproduct.

DE HEUS zit daarom met de richtprijs van 75 euro per vierkante meter nooit heel veel hoger of lager dan de uiteindelijk geoffreerde prijs, tussen de 65 en 85 euro. Duurder gebeurt natuurlijk wel, maar dan moet u in de richting denken van een hoog te steigeren dak met vele verzetten, dakkapellen, wolfseindjes etc. Goedkoper daarentegen is bij DE HEUS nagenoeg niet mogelijk.

 

Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW